Wanneer je naar de winkel gaat en alle verschillende zakken met voedsel ziet, is het gemakkelijk om een beetje overweldigd te raken en je af te vragen wat de beste zaden en mixen zijn om je vogels in de achtertuin te bieden. Vogelvoer heb je in vele soorten, maar wat is nou precies goed vogelvoer? Wij helpen je graag hierbij. 

Helaas kunnen we geen consistent antwoord geven. Het hangt af van het seizoen, welke vogels ik de laatste tijd observeer en mijn eigen experimenten. Het beste advies dat ik je kan geven, is om verschillende soorten voedsel en vogelzaad in je verschillende voederbakken te blijven draaien en dan achterover te leunen en notities te maken van wat het beste werkt.

Sommige vogels houden van lekker zomers fruit pitjes en de ander heeft liever grasachtig voer. Wij bespreken 3 soorten vogelvoer voor jou. 

 

1. Zonnebloempitten als vogelvoer

Als je maar één soort voer aan je voederbakken zou kunnen aanbieden, dan zou je zonnebloempitten willen plukken! Niet alleen tientallen vogelsoorten zijn dol op zonnebloem, maar het is ook gemakkelijk te vinden en relatief goedkoop.

 Geloof het of niet, er zijn drie soorten zonnebloempitten beschikbaar voor het voeren van vogels, en elk type heeft verschillende voordelen en toepassingen.

 

2. Saffloer vogelvoer

Saffloer is iets kleiner dan zonnebloemolie van zwarte olie en heeft een taaie schil voor zo’n klein zaadje.

Veel mensen noemen saffloer een ‘wonderzaad’ omdat sommige van de meest vervelende plagen bij je voederbakken er niet echt van genieten.

Eekhoorns en merels zijn bijvoorbeeld waarschijnlijk de grootste problemen die de meeste mensen tegenkomen bij het voeren van vogels. Zou je me geloven als ik je vertelde dat eekhoorns en merels (inclusief grackles en spreeuwen) ZELDEN saffloerzaad eten?

 

3. Pinda’s voor de vogels

Pinda’s zijn heerlijk om in je voerstation als vogelvoer te voorzien. Vogels eten ze niet alleen graag, maar ze zijn ook gezond en leveren een aanzienlijke hoeveelheid vet en eiwitten, die beide belangrijk zijn voor vogels, vooral tijdens koude wintermaanden.

Tip van ons: Koop indien mogelijk geroosterde, ongezouten pinda’s!

Je kunt pinda’s op twee verschillende manieren aanbieden, in de schaal of al uit de schaal. Het belangrijkste verschil is welke vogels je wilt voeren, want de meeste vogels kunnen de harde pindaschaal niet openbreken!

Slechts enkele vogelsoorten kunnen pinda’s eten die nog in de schaal zitten. Deze lijst bevat grotere vogels zoals kraaien, Vlaamse gaaien, grackles, eksters en bepaalde spechten. Mezen houden ook van pinda’s en zullen heel hard werken om die schaal open te breken!

 

Tot slot

Het hangt helemaal af van het seizoen, de vogelsoort en waar je woont, de één wil ander voer dan de ander, maar koop altijd genoeg voer als je de vogels gaat voeren in de winter. Bij Petsplace.nl kun je veel verschillende soorten vogelvoer voor vogels kopen. Kijk er eens rond en ontdek de voordelen van vogelvoer.